Ja, deze chrysant staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon
Chrysanten stammen uit Oost-Azië. Het zijn de heilige bloemen van China en Japan, waar deze prachtig bloeiende planten al duizenden jaren worden gekweekt (zeker al sinds 1500 jaar voor het begin van onze jaartelling). Ze behoren tot de Aster-familie (Asteraceae). In China worden chrysanten ‘Mum’ genoemd. De naam ‘Garden Mum’ is dus geen cultivarnaam, maar betekent eenvoudig ‘tuinchrysant’. Die naam ‘Mum’ wordt, anders dan bij ons, ook in de USA veel voor chrysanten gebruikt. In Japan heet de chrysant ‘Kiku’ en dat is daar tevens een geliefde meisjesnaam. Chrysanten zijn er symbool voor een lang en gelukkig leven. Ze worden als een bloemen van goddelijke oorsprong beschouwd, het is er de nationale bloem en zelfs de keizerlijke bloem. Kortom, chrysanten staan er in hoog aanzien.
De naam chrysant
Deze naam luidde oorspronkelijk Chrysanthes (meervoud Chrysanthis). Het was de Latijnse naam (uit de Romeinse tijd) voor de plant die wij nu goudsbloem noemen. Het Griekse woord chrusos betekent ook goud. Beide soorten planten lijken met hun stralend gele bloemblaadjes inderdaad wel wat op elkaar. Vandaar dat Linnaeus toen hij zijn naamsysteem voor alle levende wezens introduceerde, deze oude naam aan de chrysant toewees.
Chrysanthemum Carnaval
Onder deze handelsnaam wordt een hele serie chrysanten aangeboden die als zogenaamde ‘toeven’ worden gekweekt, wat betekent dat er steeds drie planten bij elkaar in een pot staan. In de Carnaval-serie zijn dat echter geen drie dezelfde, maar drie planten met verschillende bloemkleuren. Dat geeft een vrolijk bont effect. Het zijn gedrongen groeiende, rijk bloeiende planten die uit stek worden opgekweekt. En niet zomaar uit stek, het gaat steeds om stek van speciaal geselecteerde, ook uit stek opgekweekte planten. Dat geeft de absoluut beste resultaten en wordt de ‘stek van stek’-methode genoemd. Het betreft uitsluitend chrysanten van het Chrysanthemum indicum-type met de bloemkleuren (in Carnaval-samenstelling) wit, geel en rozepaars/lila.
Eenvoudige verzorging
De chrysanten Carnaval zijn sterke tuinplanten die het Hollandse weer prima kunnen hebben. De compacte planten groeien goed in manden, potten en schalen buiten, maar je kunt ze natuurlijk ook in de volle grond van je tuin planten. Ze hebben het liefst een plek in de volle zon en groeien graag in iets vochtig blijvende, humusrijke (pot)grond. Plant je ze in de volle grond, geef dan vooral de eerste dagen na het inplanten royaal water. Als je ze nu koopt, bloeien ze in het najaar door tot de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. Tot die tijd zul je genieten van de stroom aan vrolijk gekleurde bloemen. Want ze bloeien zeer rijk. Zeker als je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert. Als je ze in hun kweekpot in een sierpot zet (GroenRijk biedt ook wat dat betreft keuze genoeg), moet je wel aan het drainagegat denken (een teveel aan regenwater moet weg kunnen uit de pot) en geef ook regelmatig water. Bescherm de planten tegen extreme regenval. Omdat de planten tot de zogenaamde ‘Garden Hardy’-groep chrysanten behoren, kunnen ze een niet te strenge winter buiten overleven en zullen dan in het voorjaar weer bloeien. Als ze dan zijn uitgebloeid kun je ze tot op 5 cm boven de grond afsnoeien, waarna ze vooral groen blad zullen vormen en in het najaar weer gaan bloeien.
TIP
Chrysanthemums Carnaval groeien wat platter uit dan de bekende bolchrysanten. Zet ze daarom zo neer dat je er vooral op kunt kijken en minder ertegenaan. Dan komen de bloemen het beste tot hun recht.
In kort bestek
De chrysanten Carnaval ‘Garden Mum’ die Groenrijk deze week aanbiedt, zijn toefchrysanten (drie planten met verschillende bloemkleuren in iedere pot) die graag buiten in de volle zon staan en rijk bloeien tot de vorst daar laat in de herfst een eind aan maakt. Zorg dat de (pot)grond vochtig blijft. Bescherm tegen zware regen. Heerlijk kleurrijk in nazomer en herfst!