Na een lange winter kan je tuin wel even een opknapbeurt gebruiken. De eerste planten kunnen al gesnoeid en opkomend onkruid en aanslag op je tegels wil je natuurlijk ook snel weg hebben. Dus pak je bezem, schoffel en snoeischaar en maak je tuin lekker lenteklaar.
Weg met woekeraars
Onkruid kan in het lentezonnetje snel groeien. Zorg dus dat je deze niet uitgenodigde bezoekers al vroeg in het voorjaar te snel af bent en schoffel ze weg. De diepe penwortel van bijvoorbeeld een paardenbloem of het wijdvertakte wortelstelsel van zevenblad verwijder je met een handige onkruidsteker.
Beter biologisch
Uiteraard gebruik je geen chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn gevaarlijk voor mensen, dieren en het milieu. Gebruik desnoods alleen middelen met een toelatingsnummer van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) en volg de gebruiksaanwijzing heel precies.
Voorjaarssnoei
Rozen: vanaf half maart kun je snoeien, als het overdag niet meer vriest. Stamrozen en struikrozen snoei je tot ongeveer 15 cm terug boven de grond of de stam, net boven 3 tot 5 ogen. Van klimrozen snoei je de zijtakken terug, tot ongeveer 10 tot 15 cm boven een oog. Geef na de snoei altijd koemestkorrels of speciale rozenmest.
Hortensia’s:de takken van soorten die op tweejarig hout bloeien, zoals de boerenhortensia, kun je vanaf maart een stuk afknippen, net boven een knop. Haal enkele takken weg voor verjonging. Van de klimhortensia snoei je uitstekende takken direct na de bloei. Soorten die op eenjarig hout bloeien, zoals de ‘Annabelle’, kun je helemaal terugsnoeien tot 30 cm. Geef koemestkorrels na de snoei.
Stappenplan voor een groene grasmat
Wil je een mooi, vol en groen gazon zonder mos? Volg dan in het voorjaar de eerste vijf stappen van het ECOstyle-stappenplan:
- Verticuteren: verwijder mos met een verticuteermachine of -hark.
- Kale plekken inzaaien: zaai graszaad op de kale plekken en houdt deze vochtig.
- Kalk strooien: geef regelmatig AZ-kalk voor de juiste bodemzuurgraad.
- Bemesten: geef organische mest voor een goede bodem en stevig groeiend gras.
- Maaien: een wekelijkse maaibeurt stimuleert de grasgroei en vermindert de kans op mos en onkruid.
Geen genade voor groene aanslag
Schrobben met een bezem en heet water helpt prima tegen groene aanslag op je tuintegels. Een hogedrukspuit helpt ook, maar pas op met een hogere druk dan 70 bar. Onkruid tussen tegels verwijder je met een speciale voegenborstel of een krabber met een haakje. Krijg je de aanslag toch niet weg? Gebruik dan desnoods alleen een bestrijdingsmiddel dat een toelatingsnummer heeft van het Ctgb, maar pas op dat het niet je planten of vijver beschadigt.