Bosviolen, een zeer rijkbloeiende plant

Bosviolen, een zeer rijkbloeiende plant

Ja, de bosviool is een zeer rijkbloeiende plant. De violen waar het hier om gaat en die door de kwekers bosviolen worden genoemd, zijn in feite mini-hoornviooltjes, dus kleine kweekvormen van de bekende planten uit de Viola Cornuta Groep. Die hebben zogenaamde hoorntjes: achter uit de bloemen steken uitgroeisels die ‘pieken’ of ‘horens’ worden genoemd. Ze worden vanwege hun maat, behalve bosviolen, ook wel kortweg mini’s genoemd. Om het nog wat ingewikkelder te maken: kwekers hebben het ook over mini-bosviolen. Dat zijn de zogenaamde micro’s, die nog kleiner zijn (ook de bloemen) dan de mini’s of bosviolen. En nu wordt het helemaal verwarrend: er zijn ook bosviolen die echt in het wild in het bos groeien en als soort daarom ook officieel bosviool heten.

Heel bijzondere planten
De bosviolen of mini’s waar we het hier over hebben, hadden dus nooit bosviool genoemd mogen worden, want die naam bestond al voor de echte wilde soort. Het is net zoiets als wanneer je ouders jou en je broer of zus precies dezelfde naam hadden gegeven. In principe kan dat, in het verleden gebeurde dat ook wel, maar het geeft een hoop verwarring, terwijl er wel degelijk verschil is.

Kort levende, vaste planten
De bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt zijn vrij kort levende, soms als tweejarig beschouwde vaste planten. Ze worden bijna altijd op kleur verkocht. Bij GroenRijk nu met zes stuks tegelijk in een handige draagtray. Dat neemt makkelijk mee. Ze bloeien maandenlang en kunnen best tegen wat slechter weer. Het enige waar ze echt een hekel aan  hebben, is te lang ‘natte voeten’. Dus zorg voor goede drainage op de plek waar ze staan of in de bak, pot of schaal waarin je ze hebt geplant. Zet ze niet op een plek waar de hele dag de zon fel op kan schijnen. Je moet niet vergeten dat de soort waar ze van afstammen – Viola cornuta – oorspronkelijk uit de schaduwrijke bossen van de Pyreneeën komt: het zijn bosplanten en je kent de wisselende schaduw die in een bos heerst (‘dappled shade’ noemen de Engelsen dat: vlekkerige schaduw). Zo’n situatie hebben ook de bosviolen het liefst. Je kunt ze zelfs binnen zetten, maar ook dan: niet in direct, fel zonlicht. En vergeet niet water te geven. In pot of bak zeker eens per week en doe er dan ook wat vloeibare plantenvoeding doorheen. ‘Onze’ bosviolen zijn overigens groenblijvend. Ze worden ongeveer 15 cm hoog en ze hebben hartvormige blaadjes die gekartelde randen vertonen. De kleine, eetbare bloemen (ze smaken friszoet) verschijnen daar in een reeks van kleuren boven. Als je de uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien ze extra lang door. Je kunt ze ook overhouden. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het kouder dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij wegzetten. Je kunt ze dan in het voorjaar buiten uitplanten (als er geen kans op nachtvorst meer is). Je zult dan alleen merken dat ze niet meer in de herfst, maar van mei tot september bloeien. De bloeiperiode die ze nu hebben, is door de kwekers zo geregeld. Dat is echte kwekerskunst.

Het enige echte bosviooltje
Het echte bosviooltje, Viola silvestris, komt voor in de loofbossen van Denemarken in Europa tot Algerije in Noord-Afrika en naar het oosten toe in gematigd Azië tot in Japan. De plant bloeit in april roodachtig blauw en heeft langwerpig-hartvormige blaadjes. Vroeger was de wetenschappelijke naam Viola silvatica (ook: V. reichenbachiana) en hoorde er een nu apart benoemde soort bij die wat lichter blauw bloeit en iets bredere, hartvormige blaadjes (precies schoppen-aas uit het kaartspel) heeft, maar er verder sprekend op lijkt. Dat is de nu dus apart benaamde soort Viola riviniana (het bleeksporig bosviooltje) die alleen in Europa voorkomt, maar wel van Lapland tot de Middellandse Zee. De oude Grieken noemden alle viooltjes ‘ion’ en daar waren sommige Romeinse schrijvers weer van in de war, omdat ze dachten dat het om irissen ging. Rond viooltjes is er kennelijk altijd al verwarring geweest.

TIP
Van de kleine viooltjes (zoals de mini’s of bosviolen) worden wel kleine ronde boeketjes gemaakt (de zogenaamde ‘posies’) die bij speciale gelegenheden als bijzondere corsage of knoopsgatboeketjes worden gedragen. Er zit altijd een kransje groene blaadjes omheen. Alleen al door zo’n boeketje wordt iedere gelegenheid bijzonder.

In kort bestek
Mini’s of bosviolen zijn vrolijke, kleinbloemige kweekvormen van het hoornviooltje. Nu in handige draagtray (per 6 stuks) te koop bij GroenRijk. Ze bloeien van september tot in december zowel binnen als buiten in tal van kleuren. Ze verdragen lichte vorst en vragen alleen wat water en voeding. Ideale, makkelijke planten voor potten, bakken, schalen en volle grond om nu heerlijk de herfst mee op te fleuren!