Perkgoed in hangpot

Perkgoed in hangpot

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Daarmee bevorder je een nog rijkere bloei

Zo’n prachtige hangpot vol bloemen op kleur is een echte verrijking van je tuin, balkon of terras. En heel handig voor jou, want de potten waarin ze groeien, hebben een eigen waterreservoir! Water geven is dus minder vaak nodig. De planten redden het daardoor ook prima als je even een paar dagen weggaat. Als je terugkomt zijn ze dan nog prachtig, ook hartje zomer. De meeste perkplanten zijn eenjarige planten. Die moeten in één groeiseizoen van stek of zaadje tot volwassen plant uitgroeien en zich (in de natuur) in diezelfde periode ook nog voortplanten. Dat betekent: groeien, bloeien en zaad vormen in nog geen jaar! Eenjarige planten doen daarom enorm hun best. Het is de rijkst bloeiende plantengroep ter wereld. En er zijn er heel veel! Ze bloeien zelfs nog beter door als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Eigenlijk gaat het bloemenfestijn door tot kou, slecht weer en (in ons klimaat) vorst er in het najaar een eind aan maken.

Ton-sur-ton
De speciale hangpotten die GroenRijk nu voor je heeft, zijn beplant met een hele reeks prachtige, uitbundig bloeiende soorten van die eenjarige planten. Ze zijn ton-sur-ton beplant  (zoals de Fransen dat noemen), dus met planten die in een zelfde tintreeks bloeien. Bijv. roze in allerlei tintvariaties of in wit met zilver enz. Het groene blad van de planten zorgt altijd voor een neutrale ondergrond, maar soms is de bloei zo rijk dat je bijna geen groen meer ziet.

De plantenkeuze
In de potten vind je een grote variatie aan uitgekiend op elkaar afgestemde, rijk bloeiende planten zoals Petunia’s, Calibrachoa, geranium (Pelargonium), Verbena, Lobelia en bijv. ook Helichrysum. We vertellen er heel beknopt iets meer over:

Petunia’s: Dit zijn niet zomaar de bekende hangplanten, het zijn planten uit de nieuwste rasgroepen. Die biedt GroenRijk aan omdat ze veel beter bestand zijn tegen regen, wind en andere weersinvloeden dan oudere rassen. Ze bloeien bovendien langer en rijker, maar zonder warmte en zon kunnen ze niet. Ze zijn er in allerlei tinten en daar is dankbaar gebruik van gemaakt bij de samenstelling van de plantenmixen in de potten. De bekende Surfinia’s (dat is ook een Petunia-groep) zijn net zulke rankende hangplanten met heel goede bloei-eigenschappen. Geef Petunia’s regelmatig water. Ze mogen niet uitdrogen, maar daar helpt het waterreservoir in de hangpot je mee.

Calibrachoa’s of Mini-Petunia’s. Deze planten lijken sterk op petunia’s met wat kleinere bloemen. Ze zijn dan ook nauw verwant en ze doen het prima in ons klimaat hoewel ze uit Zuid-Amerika stammen. Halverwege de vorige eeuw ontdekte een Japanse wetenschapper ze daar. Groot voordeel van Calibrachoa’s is dat ze zich van regen en slecht weer weinig aantrekken. Ze kunnen zelfs wat droogte hebben. Ze vormen lange ranken en bloeien door tot de vorst ze daarmee laat ophouden. Ook Calibrachoa’s zijn er inmiddels in allerlei tinten.

Geraniums kent iedereen. Eigenlijk heten ze officieel Pelargonium, maar omdat ze vroeger tot het geslacht Geranium werden gerekend hebben, noemt bijna iedereen ze nog zo. Ze in er in hangende en opgaand groeiende vormen. Doordat er al eeuwenlang met deze van oorsprong Zuid-Afrikaanse planten wordt gekweekt, zijn er heel veel vormen en speciale rassengroepen ontstaan in een eindeloze variatie aan tinten en kleuren. Voor de mixen in de potten was er keus genoeg!

Verbena’s zijn mooie planten met fijn blad. Ze vormen bovendien heel aantrekkelijke bloemenschermen. Elk schermpje bestaat uit tientallen witte, violette, roze of blauwe bloemen (afhankelijk van het ras). Ook daaruit is een prachtige keuze gemaakt. Door de schermvorm van de bloeiwijzen hebben Verbena’s altijd een heel eigen effect in een bloemensamenstelling. Ze bloeien heel lang en rijk tot ver in de herfst. Als ze voldoende zon krijgen en jij voor voldoende water en voeding zorgt, zullen ze je rijk met bloemen belonen!  

Lobelia’s (in dit geval Lobelia erinus) zijn bij veel mensen favoriet met hun vooral blauwe, maar ook roze, lila, paarse, rode of witte bloemen. Er zijn opgaande en rankende vormen. De bloemvorm – met drie brede hangende blaadjes en twee kleine opstaande – is uniek! Lobelia’s zijn  planten voor zon, maar ze verdragen ook lichte schaduw. Hoofdzaak is dat je de potgrond niet laat uitdrogen. Maar – nogmaals – dat zal met de hangpot waar ze in zijn gezet, minder gauw gebeuren. Met voldoende water en mest en blijven ze bloeien tot ver in de herfst.

Helichrysum is misschien beter bekend onder zijn Nederlandse naam strobloem. Deze planten zijn er met verschillende bloemkleuren, maar vanwege het zilvergrijze blad worden ze vooral in de wit bloeiende vormen toegepast. Dat is ook in deze mixen het geval. Deze bloemen kun je trouwens met behoud van kleur drogen (vandaar de Nederlandse naam).

Verzorging
Hang de pot buiten op een plek met minstens vier uur direct zonlicht per dag. Dat het soms somber weer is, kun jij niet helpen. Maar op zonnige dagen krijgen de planten in de hangpot dan in ieder geval voldoende zonnestraling. Na enkele weken is de voeding in de potgrond waar de planten in groeien, opgebruikt.  Geef daarom daarna eens per week vloeibare plantenvoeding in het gietwater (in het waterreservoir). Laat de (pot)grond niet helemaal uitdrogen, maar dankzij het waterreservoir in de pot zul je minder vaak water hoeven te geven dan bij andere potten. Je zult het verschil duidelijk kunnen merken. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dan bloeien de planten veel langer door.

TIP

Deze rijk beplante potten met ingebouwd waterreservoir zijn ook een prachtig cadeau voor iemand die je echt een plezier wilt doen! Hij of zij zal er heel lang van genieten (en aan je denken)!