In maart en april kan er al volop gezaaid en geplant worden in de moestuin. Kinderen vinden het zelf kweken van groenten en kruiden heel leuk om te doen, mede aangespoord door de actie met minimoestuinpotjes van Albert Heijn. Ook bij Groenrijk vind je volop zaden, groente- en kruidenplantjes, speciale kweekbakjes en kasjes om mee aan de slag te gaan. En je kunt hier nu ook het handige e-book Moestuinieren voor groentjes downloaden.
Een goed begin in het halve werk
Kies voor groenten en kruiden die makkelijk te kweken zijn en die kinderen lekker vinden. Laat ze zelf zaaien, maar koop voor de zekerheid ook wat kleine groente- en kruidenplantjes, om de kans op een rijke oogst te vergroten. Gebruik zaai- en stekgrond voor de zaden en goede, bemeste tuinaarde of een speciale moestuinmix voor de plantjes. Kies een zonnige plek voor de groenten en kruiden, want de meeste soorten houden van licht en warmte.
5 succesnummers voor beginners
- Sla groeit snel en kun je niet alleen in salades verwerken, maar is ook lekker op de boterham. Kies voor verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld rucola en de mooie rode krulsla lollo rosso. Je kunt er ook telkens een paar blaadjes van oogsten. Sla kun je nu gewoon buiten zaaien, in de volle grond, in kweekbakken of in een grote pot.
- Bieslook is sterk en kan jarenlang meegaan. Je kunt het kruid ook prima in een pot laten groeien. Bieslook kun je nu binnen voorzaaien. Zorg ervoor dat de grond een beetje vochtig blijft. Ook de paarse bloemetjes ervan zijn eetbaar: leuk en lekker in een salade.
- Radijs kiemt en groeit snel en kun je al na een paar weken oogsten. Ook het jonge blad van de radijsjes is eetbaar en lekker in een salade. Radijs zaai je het best meteen buiten, vanaf eind april, op een zonnige plek in luchtige, vochtige grond.
- Tomaat kun je nu prima binnen voorzaaien. Alle tomaten houden van licht en warmte. Zet de plantjes dus pas vanaf medio mei (na IJsheiligen) buiten. Ze kunnen ook prima in een grote pot groeien. Geef ze een plantensteun, regelmatig mest en haal de kleine blaadjes die in de oksels (tussen stam en tak) groeien regelmatig weg – dat wordt ‘dieven’ genoemd.
- Wortel kun je nu buiten ter plekke zaaien. Het fijne zaad moet maar heel ondiep onder een laagje aarde komen. Het is het handigst ze in rijtjes te zaaien. Maak daarvoor met een schepje of een (bamboe)stok een ondiepe geul in de grond. Haal zaailingen die te dicht op elkaar groeien weg, zodat ze genoeg ruimte krijgen om te groeien – ‘verspenen’ heet dat.
Bekijk de tips en geniet van een prachtige moestuin!
De moestuinexperts van GroenRijk hebben tips en antwoorden op veel gestelde vragen op een rij gezet. Pas de tips toe en geniet van een prachtige moestuin: klik hier om het e-book te downloaden.