Pindakaashuis

Pindakaashuis

Ja, met dit pindakaashuis lok je veel vogels naar je tuin

Een echt pindakaashuisje. Voor vogels net zoiets als het pannenkoekenhuisje van de heks uit het sprookje van Hans en Grietje. Daar móet je van snoepen! Een leuk eethuisje voor vogels waar GroenRijk nu een gratis pot vogelpindakaas bij doet. Vogelpindakaas? Jazeker, pindakaas speciaal voor vogels, want in onze ‘mensenpindakaas’ zit te veel zout. En zout is heel slecht voor vogels. Het is vergif voor ze. Dat geldt trouwens ook voor andere smaakmakers die vanwege ‘onze’ smaak vaak in ‘gewone’ pindakaas zitten.  Maar GroenRijk vogelpindakaas kun je ze dus gerust geven. Vroeger werd er wel pindakaas op vogelhuisjes gesmeerd – die tip vind je nog in oude tuinboeken – dat hoeft dus niet meer. Maar er is nog een goede reden om een apart vogel-pindakaashuisje in je tuin te hangen. Vogels zitten elkaar bij het voer altijd in de weg en jagen elkaar weg. Het is dus veel slimmer om een vogelhuisje aan te bieden waar je zaden e.d. op deponeert en apart daarvan zo’n vogel-pindakaashuisje van GroenRijk.

Help de vogels  
Als het vriest en sneeuwt krijgen veel vogels het moeilijk. Zaden e.d. zijn lastiger te vinden en kleine diertjes in de bodem en basten van bomen duiken dieper weg of zitten soms onder de sneeuwlaag. Dan is er al gauw honger in vogelland. Help ze dus met verschillende soorten vogelvoer, want niet alle vogels eten hetzelfde. Vergeet ook niet om regelmatig stukjes fruit op de voerplek aan te bieden – stukjes appel e.d., daar zitten veel vitaminen in waar vogels ’s winters al snel gebrek aan krijgen. Daar komen ze graag voor aanvliegen. Dat doen ze dus ook voor vogelpindakaas, want vooral de vetten, maar ook de mineralen die in vogelpindakaas zitten, houdt ze sterk en gezond en warm. De vetten zijn prachtige brandstof voor hun ‘kacheltjes’. Vogels zijn namelijk net zoals wij warmbloedige dieren. Vogels stammen af van de sauriërs die lang geleden op aarde leefden. Die waren ook warmbloedig en konden hun lichaamstemperatuur ook min of meer zelf regelen. Vogels maken hun eigen lichaamswarmte uit het voedsel dat ze binnenkrijgen. Dus niet zoals reptielen en insecten die zich door de zon moeten laten opwarmen. Vogels kunnen hun temperatuur zelfs nog beter regelen dan wij mensen omdat ze veren hebben. Wat wij met kleding doen, doen vogels met hun veren.

Alleen vogels hebben veren
Veren zijn uniek. Alleen vogels hebben ze. Een vogel kan zijn veren bewegen. Wij voelen de haartjes op onze armen bewegen als we kippenvel hebben. Maar een vogel kan dat wanneer hij wil. Als het koud wordt zet hij zijn veren wat verder uit elkaar, waardoor er veel warme lucht tussen wordt vastgehouden. Dat isoleert fantastisch. Als een vogel gezond is en voldoende voedsel krijgt, heeft zo’n dier het nooit koud. Bovendien zijn veren erg geschikt om mee te vliegen. Iets beters is er niet. Daar kan geen vleermuis tegenop (vleermuizen zijn zoogdieren met een harige vacht). Veel vogels zijn alweer vertrokken, maar er zijn nieuwelingen voor in de plaats gekomen

Veel vogels blijven tijdens de winter hier omdat ze denken het hier wel te kunnen redden, andere zoeken de warmte op, omdat ze in het warmere zuiden makkelijker aan voedsel kunnen komen. Die gaan trekken, wat een geweldig avontuur en een enorme inspanning is. De meeste vogels die van ons uit naar het zuiden trekken, zijn nu al weg. Hun plaats hier is ingenomen door vogels uit veel koudere gebieden, zoals Siberië. Je krijgt dus heel veel uitheemse vogels in je tuin. Totaal anders dan ’s zomers. Dat trekken gebeurt meestal langs vaste routes in groepen van één soort. Van ons naar het zuiden en vanuit het noorden naar ons. Soms hoor je de vogels ook ’s nachts overvliegen omdat ze regelmatig geluiden maken om contact met elkaar te houden. ’s Winters kunnen er ineens bijvoorbeeld groepen kleurrijke pestvogels in je tuin verschijnen op zoek naar voedsel. Vogels die je ’s zomers nooit zult zien.

Sommige vogels zijn mensgebonden
Sommige vogels houden altijd grote afstand tot mensen. Die moet je echt met voer lokken. Andere horen bij ons en onze, vroeger vooral agrarische, manier van leven. Met de mensen zijn bijv. ook de mussen hier gekomen vanuit het Midden-Oosten. Want de altijd herrie makende mussen zijn helemaal aan de landbouwende mens gebonden. Gemorst zaad, broodkruimels en nestgelegenheid onder daken van mensenhuizen, dat hebben ze graag. Ook vogelpindakaas vinden ze heerlijk. Wij denken daarom vaak dat mussen echte zaadeters zijn, maar ze eten ook vruchten, wormen en insecten. Het is zelfs zo dat in 1850 mussen speciaal door Europeanen werden meegenomen naar Amerika, om de vruchtbomen daar te beschermen tegen schadelijke insecten. Na een halve eeuw kwam de mus overal in Amerika voor.

TIP
Hang het vogel-pindakaashuisje zo op dat je hem vanuit huis kunt zien. Dan geniet je het meeste van al het vogelleven dat erop afkomt.

In kort bestek
GroenRijk heeft ook speciale aandacht voor de vogels en hun behoeften. Een vogel-pindakaashuisje is een fantastische aanvulling op wat je de vogels in je tuin kunt bieden. Je krijgt er deze week van GroenRijk gratis een pot speciale, zoutloze vogelpindakaas bij. Die klem je in het huisje en je zult zien – er komen hele drommen vogels op af. Ook daarmee help je ze de winter door.