Violen in houten bak

Violen in houten bak

Ja, deze violen in houten bak zijn een blikvanger op de tuintafel en als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, bloeien ze lang door

Een prachtige hengselbak met vrolijke violen. Dat staat niet alleen leuk bij jou thuis, daar kun je ook bij anderen mee aankomen! Leuk om te hebben en te geven. Er groeien en bloeien bos- (ook wel genoemd hoorn)violen in. Dat is een wat kleiner familielid van de bekende winterbloeiende grootbloemige violen. Ze bloeien even rijk, zo niet rijker, maar de bloemen zijn iets kleiner. Deze als herfstbloeiers gekweekte violen zijn er in allerlei kleuren, van wit en zonnig geel tot roze, lila, blauw en zelfs diep paars. Meestal vertonen de bloemen trouwens meer kleuren bij elkaar en is het hartje geel met daar omheen soms een donkerder of juist lichter gekleurd deel. De variatie is eindeloos groot. Er zit een opvallende gelaagdheid in de bloemblaadjes. De bovenste bloemblaadjes staan achteraan, de onderste zit vooraan. Deze violen bloeien maandenlang door en ze zijn ijzersterk. Als het heel slecht weer is met harde regen of wanneer het vriest, houden ze even hun adem in, daarna bloeien ze weer even vrolijk verder.

De bos- of hoornviooltjes waar het hier om gaat, behoren tot een grote groep wintergroene, kortlevende vaste planten die uit kruisingen zijn ontstaan. Omdat de echte hoornviooltjes (Viola cornuta) uit de Pyreneeën daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld en de bloemen vaak een iets uitstekend hoorntje (een met nectar gevuld ‘spoortje’) aan de achterkant van het onderste bloemblad hebben, worden ze meestal bij de Viola Cornuta Groep ingedeeld. De planten zijn ideaal om in deze tijd van het jaar een balkon, terras of vensterbank op te fleuren. Ze zijn namelijk zo gekweekt dat ze nu volop bloeien en dat maandenlang volhouden. Je kunt ze gewoon in hun bak laten staan. Wanneer je ze eventueel volgend jaar in je tuin zet, zul je zien dat de planten zich verder ontwikkelen. Ze groeien dan breder uit (tot zo’n 40 cm) en worden 15 cm of meer hoog. Plant ze dan vanwege hun breedtegroei 20 cm uit elkaar. Vanaf april kun je ze uit de bak halen en buiten in je tuin planten in goed doorlatende (niet te lang nat blijvende) grond. Als vaste planten bloeien ze buiten van mei tot september. Overigens zullen ze dan minder rijk bloeien. Daarom wordt meestal aangeraden ieder jaar nieuwe te kopen.

Ze worden al meer dan 150 jaar gekweekt
De eerste wintergroene violen uit de Viola Cornuta Groep werden in Engeland gekruist. De sierlijke bloempjes werden zo’n succes dat al snel daarna kwekers in andere landen ook met kruisingen tussen hoornviooltjes en andere soorten aan de slag gingen. Na de zomerbloeiende (perk)violen die tot de Wittrockiana Groep behoren, is het nu de grootste violengroep wereldwijd.

Handig hengselbakje
Het rustieke houten bakje waarin de violen groeien meet 20 x 13 cm en is 18 cm hoog. Door de modieuze grijze kleur past hij echt overal en met het handige hengsel is hij heel makkelijk te vervoeren en te verplaatsen. Mooi op de tuintafel of zelfs in huis.

Verzorging
Deze violen zijn heel makkelijk te verzorgen. Geef een keer per week water waarin je wat plantenvoeding doet. Zorg in ieder geval dat de potgrond waarin ze groeien, niet helemaal uitdroogt. Wanneer je dan ook nog regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, kun je echt maandenlang plezier van je violen hebben. Violen doen het bijna overal goed. Je kunt dus een leuke plek uitzoeken voor je bloeiende bak, maar zet ze liever niet op een plek waar de hele dag de felle zon op staat. Dat hoeft niet alleen buiten te zijn. Ze kunnen ook in de kamer staan. Als het daar nogal warm is, zul je vaker water moeten geven. Wil je ze na een tijdje in de kamer toch buiten zetten, zorg dan dat ze niet ineens van de warmte in de kou terecht komen. Laat ze even wennen. Zet ze bij mooi weer eerst alleen overdag buiten en haal de bak ’s nachts weer binnen (de bak dan wel op een koele plek zetten). Als je dat een paar dagen achter elkaar hebt gedaan, zijn ze daarna voldoende afgehard om ook ’s nachts buiten te blijven. Je kunt van deze violen trouwens langer dan één seizoen plezier hebben, want – zoals gezegd – het zijn eigenlijk kortlevende vaste plantjes. En je kunt de hengselbak volgend voorjaar weer beplanten met primula’s, bloeiende bolletjes enz.

TIP
Deze viooltjes kun je eten. Ze staan heel fleurig en zijn lekker (kruidig zoet) in een verse salade. Ze worden ook vaak als garnering in een drankje of bij mooie gerechten gebruikt, als ‘besuikerde’ viooltjes uit de oven (met eiwit en poedersuiker) enz. Op internet vind je allerlei culinaire ideeën met eetbare bloemen.

In kort bestek
Een prachtige, trendy hengselbak, gevuld met vrolijke, wintergroene violen. GroenRijk biedt ze nu volop bloeiend aan. Makkelijk mee te nemen en neer te zetten waar je maar wilt. Ook een leuk cadeau. Je kunt er maandenlang plezier van hebben. De verzorging is heel eenvoudig en de planten bloeien uitbundig en rijk door met attractieve kleurtjes.