Perkgoed

Perkgoed

Leuke, sterke, fijne bloemen in een wandhanger die precies doet wat hij moet doen: steun en toeverlaat zijn voor de planten die erin groeien. Ze komen er prachtig in uit. Niet opvallend, bont en opdringerig, maar heel elegant, zelfs een beetje verfijnd. Bij deze aanbieding van GroenRijk zijn de planten naar keuze: Bacopa, Calibrachoa of Lobelia. Kies wat je mooi vindt! De aangeboden planten zullen steeds weer heel bescheiden je aandacht trekken, maar tegelijkertijd bloeien ze overvloedig, in bijna eindeloze stromen. En het zijn heel makkelijke planten. De hanger is overal op te hangen waar voldoende zon komt (minstens vier uur per dag). Uiteraard buiten. Zorg wel dat het een plek is waar je bij kunt. Om makkelijk water te kunnen geven en de planten ook verder te kunnen verzorgen. Geef je zo’n wandhanger cadeau, geef die tips er dan even bij.

De plantenkeuze

Bij de aanbieding met wandhanger van GroenRijk van deze week gaat het om drie soorten planten. Je hebt de keus uit Bacopa, Calibrachoa en Lobelia. Drie totaal verschillende planten die toch prachtig bij elkaar passen.

Calibrachoa’s lijken nog het meeste op kleinbloemige Petunia’s. Er werd ook eerst gedacht dat het Petunia’s waren toen ze in de vorige eeuw in de Zuid-Amerikaanse natuur werden ontdekt. Een Japanse onderzoeker zag ze daar groeien en bloeien en merkte dat ze onder andere veel minder last hadden van slecht weer dan gewone Petunia’s. Ook verdragen ze veel meer droogte. Allemaal geweldige eigenschappen, maar er is nog een eigenschap die misschien wel de belangrijkste is: je hoeft bij Calibrachoa geen uitgebloeide bloempjes weg te halen. Deze planten zijn namelijk ‘zelf-schonend’. Uitgebloeide bloempjes verdrogen aan de planten en vallen dan vanzelf af. Calibrachoa’s worden behalve ‘Mini-Petunia’s’ ook wel ‘Million Bells’ genoemd (de Amerikaanse naam). De planten worden gekweekt sinds 1996 aangeboden. Inmiddels zijn er cultivars in allerlei kleuren (ook dubbelkleuren en gevuldbloemige rassen) ontwikkeld. Het aanbod wordt steeds groter en gevarieerder. GroenRijk maakt er prachtige keuzes in. Dat zul je in het tuincentrum wel zien. Oja, voor we het vergeten: die merkwaardige naam dankt de plant aan een Mexicaanse professor: Antonio de Caly Bracho. Daar is de plant naar vernoemd. Net zoals andere Petunia-achtigen zijn Calibrachoa’s sterk rankende planten die door blijven bloeien tot lage temperaturen en vorst dat onmogelijk maken. Het zijn in Zuid-Amerika blijvende planten, maar hier worden ze eenjarig gekweekt.

Bacopa’s zijn lage planten (tot 20 cm hoog) met enigszins houtige, overhangende ranken die veel als bodembedekker worden toegepast, maar ook als compact groeiende, rankende, rijkbloeiende hangplant. Eigenlijk is Bacopa niet zijn echte naam, maar een merknaam waaronder de plant wordt verhandeld. Zijn echte naam is Sutera cordifolia. Die naam is een verwijzing naar de Zwitserse professor Johann Rudolf Suterm, auteur van een flora. Deze planten bloeien onvermoeibaar  door van mei tot oktober. De echte soort vormt massa’s kleine witte bloemen, maar er zijn inmiddels ook Bacopa’s met lila, roze  en zelfs blauwe bloempjes. Het zijn eigenlijk niet-winterharde struikjes uit Zuid-Afrika. Bij ons worden ze daarom eenjarig gekweekt en gehouden. 

Lobelia’s kent iedereen van de klassieke combinatie blauwe lobelia’s met rode geraniums (Pelargonium). Voor de wandhanger biedt GroenRijk nu inderdaad die blauw bloeiende lage, rankende planten aan, maar er zijn tegenwoordig ook vormen met roze, lila, paarse, witte en/of crèmewitte bloemen, zelfs tweekleurige rassen. Hun gemeenschappelijke kenmerk zijn de unieke bloempjes met de twee ‘oortjes’. 

Makkelijke verzorging

In de wandhanger groeien de planten in de bekende standaard (bemeste) potgrond. De voedingsstoffen uit die potgrond zijn na een paar weken verbruikt. Dan moet er dus nieuwe voeding aan de grond in de potjes worden toegevoegd. Doe dat door eens per week wat vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater te doen. Geef bij normaal weer om de paar dagen water. Narmate het warmer is (en de verdamping dus sneller verloopt), zul je vaker water moeten geven. Laat de potgrond in ieder geval niet helemaal uitdrogen. Verder hebben de planten bijna geen verzorging nodig. Ze kunnen vrij goed tegen slecht weer. De bloemen smetten (verbruinen) niet (ook niet bij de Calibrachoa’s). Als de planten in het late najaar helemaal zijn uitgebloeid, kun je ze weg doen.

TIP : 

De wandhanger kun je in het najaar schoonmaken, droog bewaren, en volgend jaar opnieuw beplanten. Denk duurzaam!


In kort bestek

De wandhangers met (naar keuze) rijk bloeiende Bacopa’s, Calibrachoa’s of Lobelia’s, die GroenRijk deze week aanbiedt, bloeien onvermoeibaar tot ver in de herfst met stromen prachtige, fijne, elegante bloempjes. Zo’n hanger past overal waar voldoende zon is. Ook een zeer welkom cadeau. De verzorging is heel eenvoudig. Maandenlang prachtige bloei!